Is jouw kat te zwaar? Ontdek wat jij kunt doen voor een gezond gewicht!
- Geplaatst op
- Door Sharon Holt
Oh getsie! Is je kat te dik? Er kunnen diverse redenen zijn waarom je kat te dik is. Voeding speelt een grote rol en ook kan een (onderliggende) ziekte hier veel invloed op uitoefenen. Overgewicht is namelijk erg gevaarlijk voor de kat. De kat wordt eerder oud, ontwikkelt sneller ziektes en problemen en de kans op overlijden is groter. Des te meer is het dus belangrijk om te zorgen dat je te dikke kat weer een gezond en normaal postuur krijgt!
Hoe overgewicht ontstaat bij een kat
Een te dikke kat kan verschillende redenen hebben. Het is daarom altijd belangrijk om na te gaan wat de reden(en) is waarom er sprake is van overgewicht. Als je de oorzaak weet, kun je het namelijk behandelen en vervolgens beperken/voorkomen.
De soorten dikke katten en oorzaken staan hieronder opgesomd:
- De profiteur van jouw all you can eat restaurant. Je biedt onbeperkt voeding aan;
- De snoepkont geniet van de lekkernijen en tussendoortjes, het liefst een stukje kaas of plakje worst;
- De binnenkat hoeft niet evenveel te bewegen als de buitenkat;
- De seizoenskat prefereert om in de winter de activiteiten op een lager pitje te zetten;
- De gesteriliseerde of gecastreerde kat heeft maar liefst 30% minder voeding nodig na de ingreep;
- De luiaard hangt graag rond en wil graag dutjes doen. Er kan echter ook sprake zijn van een vicieuze cirkel. Als de kat voorheen niet lui was, kan dit ontstaan zijn door overgewicht;
- De dubbeleter eet graag wat hij vangt (zoals vogels, muizen, vissen etc.) en krijgt thuis te eten;
- Een zieke kat heeft last van bijvoorbeeld een bijnier- of schildklierprobleem. Hierdoor is de kans op overgewicht groter. Ook spelen medicijnen een grote rol hierin.
Gezondheidsrisico’s overgewicht bij een kat
Soms worden de risico’s van overgewicht bij katten onderschat. Katten die te zwaar zijn lopen het risico minder oud te worden. De hart- en bloedvaten en de gewrichten worden mede aangetast. Hier kunnen veel gevolgen door ontstaan, zoals: kwetsbare botten, zwakkere weerstand, hartaandoening en een verminderd uithoudingsvermogen.
Over het gewicht
Voeding is uitermate belangrijk. Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook om de hoeveelheid. De activiteit van jouw kat speelt een grote rol als het gaat om de hoeveelheid. Wees er attent op dat één persoon binnen het huishouden de kat eten geeft. Dit voorkomt verwarring en het geven van te veel voedsel aan de kat.
Het afwegen van voedsel is een verstandige start, evenals het afwegen van jouw kat. Zo kun je zien hoe zwaar jouw kat precies is. Vanuit dit startpunt kun je nagaan of er sprake is van een paar pondjes, een hoop gewicht of grondig overgewicht. Je kunt dit doen door je handen te leggen op de borstkas van de kat. Als je de ribben een voelt, dan is te kat gezond. Als de ribben zichtbaar zijn of ze steken erg uit, dan is er sprake van ondergewicht. Mocht het zo zijn dat je de ribben niet voelt en een voelbaar laagje spek bovenop de ribben rust, kun je stellen dat de kat overgewicht heeft. Bij twijfel, raadpleeg altijd de dierenarts.
Hoe zwaar jouw kat mag zijn hangt natuurlijk af van het geslacht, het ras en of er sprake is van een ziekte of medicijngebruik. Over het algemeen geldt het volgende:
* Poezen wegen veelal iets lichter dan katers (uitgaande van een huis-, tuin- en keukenkat);
* Volwassen katten wegen tussen de 3,5 en 4,5 kg;
* Een klein (licht in gewicht) kattenras, bijvoorbeeld de Siamees, weegt rond de 3 kg;
* Een Maine Coon weegt natuurlijk veel meer, rond de 5 tot 7 kg.
Het is belangrijk dat je rekening houdt met de bouw van jouw kat. Gewicht is maar een getal en zegt niet altijd iets over hoe gezond jouw kat is. Gewicht moet zeker geen streefpunt worden. Je dient echter, de omvang van jouw kat, af te wegen tegen de gewichtsadviezen en een combinatie daartussen te maken.
Maak het afvalproces zo draagbaar mogelijk
Katten zullen het afvalproces niet makkelijk vinden. Probeer het daarom zo eenvoudig en prettig mogelijk te maken. Dit kun je doen door de kat het idee te geven dat hij nog steeds ‘’voldoende’’ eten krijgt. Dan verdeel je de porties over de dag in kleinere hoeveelheden. Een zeer streng dieet of vasten is niet nodig, omdat er dan een tekort aan voedingsstoffen kan optreden. Het is echter ook gevaarlijk, omdat de kat dan bijvoorbeeld leververvetting kan oplopen. Een gebalanceerd en verkleind dieet is veel beter en effectiever.
Het is raadzaam om voeding aan te schaffen dat zorgt voor een verzadigend gevoel. De voeding is dan rijk aan vezels en eiwitten. Minimaliseer de inname van vet en calorieën. Houd wel rekening met de samenstelling van het kattenvoer en het natvoer. Als het product voornamelijk bestaat uit vezels en onbegrijpelijke ingrediënten, kun je ervan uitgaan dat de voedingsstoffen ontbreken die de kater nodig heeft voor de algehele gezondheid. VitalStyle heeft speciale voeding voor de kat met overgewicht: kattenbrok en natvoer.
Wees verdacht op andere huisdieren. Het zou erg zonde zijn als de kat getriggerd wordt of dat zijn eten wordt opgegeten. Geef daarom het eten apart, in een afzonderlijke ruimte bijvoorbeeld. Indien je gewend bent om je kat snoepjes te geven, dan kan het een idee zijn om een paar brokjes achterwege te houden en deze brokjes op een later te geven.
De kat in beweging brengen
Beweging is heilzaam. De kat zal zich na verloop van tijd fitter en energieker voelen. De kans op ziekten en andere lichamelijke problemen wordt verkleind en de levensverwachting wordt vergroot.
Als uw kat overgewicht heeft, hoef je niet enorm veel met je kat te gaan bewegen. Het gaat over gezonde beweging. Dit houdt in dat je de kat stimuleert en motiveert om te bewegen. Het moet leuk zijn om te bewegen en om deze associatie te creëren moet je enige moeite doen, zoals aan voerspeeltjes, speelmuisjes of voerspelletjes, zoals brokjes weggooien. Een kat kan heel simpele natuurvondsten ook zeer plezierig vinden om mee te spelen, zoals een veertje of een takje.
Geen haast
Het zou ideaal zijn als de kat 1 tot maximaal 2% van het lichaamsgewicht per week verliest. Het kan daarom ruim een half jaar tot een jaar duren voordat een kat van bijvoorbeeld van 6 kg naar 4 kg is gegaan. Geduld is hierbij echt belangrijk. Weeg de kat regelmatig, zo kun je zien of de kat vorderingen maakt. Schrijf het op in een notitieboekje als je dat handig vindt.
Het is zeker mogelijk om een kat te laten afvallen. Vooral omdat voeding en beweging een grote rol spelen, waar jij als baasje veel invloed op uit kunt oefenen. Mocht het echt niet lukken of vind je het erg moeilijk? Ga dan naar de dierenarts.
Koop hier VitalStyle speciale voeding tegen overgewicht!