Hoe moet je een hond trimmen?
- Geplaatst op
- Door Sharon
Trimmen is natuurlijk heel belangrijk. Sommige mensen kiezen ervoor om hun hond te laten trimmen, maar in dure tijden zoals deze, is het de overweging wel waard om zelf je hond te gaan trimmen. Het is niet lastig, als je maar weet wat je doet en je jezelf daarvóór goed hebt ingelezen. Mocht je het niet vertrouwen of het spannend vinden, wellicht dat een ervaren persoon of professioneel trimmer jou wil helpen.
Verschillende haartypes bij honden
Overigens hoeft niet iedere hond getrimd te worden. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen 4 verschillende haartypes: borstelvacht, effileervacht, plukvacht en een knipvacht. Een hond die een borstelvacht heeft moet eigenlijk iedere week geborsteld worden. Deze honden verliezen het gehele jaar door haar. Dit zijn onder andere een Vlinderhondje en Bearded Collie. Honden met een plukvacht zijn o.a. een Jack Russel en West Highland en kunnen ruim 3 keer per jaar geplukt worden. Een effileer- en knipvacht mogen regelmatig onderhoud hebben. Een Maltezer en een Shih Tzu hebben lang haar en een effileervacht. Dit betekent dat het haar lang mag blijven, maar wel af en toe bijgewerkt moet worden. Tenslotte hebben we nog honden met een knipvacht. Dit moet vaak bijgehouden worden en een knipbeurt per 2 maanden is geen overbodige luxe. Dit geldt voor een Labradoodle, Waterhonden en Poedels. Tussen die 2 maanden door mogen dit soort honden geborsteld worden. Hun haren komen niet echt los, maar blijven hangen in de vacht.
Voorbereiding is het halve werk
Voorafgaand aan het trimmen is het belangrijk dat je zorgt voor een schone en klitvrije vacht. Met een schone vacht kun je het haar goed bewerken. Het is geen verkeerd idee om eerst de vacht te wassen zodat al het viezigheid en losse haren eruit gespoeld worden. Met shampoo en eventueel een speciale borstel kun je dit doen. Wacht tot het haar is gedroogd voordat je begint met trimmen.
Niet te vergeten, sommige honden vinden het eng of spannend om getrimd te worden. Stel je hond daarom gerust en laat hem wennen aan de middelen die je gaat gebruiken. Een tondeuse, afhankelijk van de soort, maakt geluid. Mocht je hond zich hier onprettig bij voelen, laat hem dan zien dat een tondeuse niet zo eng is, probeer het speels te houden en te laten zien dat trimmen helemaal niet eng is. Gebruik eventueel snacks ter beloning.
Knippen
Als je een hond hebt die geknipt moet worden, begin dan bij de lange haren rond de poten en oren. Dit mag wekelijks gedaan worden. Dit zijn gevoelige plekken waar snel viezigheid in kan komen. Andere plekken die niet vergeten mogen worden zijn rond de anus en de gehoorgang. Het is belangrijk dat dit ook regelmatig wordt gecontroleerd en wordt bijgewerkt.
Eenmaal in de 2 maanden mag de hond volledig geknipt worden. Hiermee voorkom je huid- en vachtproblemen. Het is afhankelijk per type ras hoe de hond geknipt dient te worden. Zoek daarom eerst informatie op of vraag het aan een trimsalon.
Honden die een effileervacht hebben mogen enkel geknipt worden met een effileerschaar.
Scheren
Soms wil het wel eens zo zijn dat het haar dicht is en knippen of plukken niet te doen lijkt, dan is scheren nodig. Voorafgaand aan het scheren knip je ook eerst alle lange haren weg bij de poten, oren, achterwerk, oksels, buik etc. Daarna kun je gaan scheren. Dit doe je met de haarrichting mee en het is mogelijk om een opzetkam te gebruiken. Met een opzetkam kun je de juiste haarlengte creëren én kom je ook niet te dicht bij de huid van de hond.
Stappen
- 1. Start bij de kop en ga vervolgens door naar de schouders en nek
- 2. Begin daarna bij de oren, hals en kin
- 3. Vervolgens ga je door naar de poten
- 4. Na de poten begin je met de rug, buik en zijkanten
- 5. Tenslotte doe je de zijkanten en de binnenkant van de poten. Vooral de binnenkant is erg gevoelig, houd hier rekening mee
Ontdek hier onze professionele en praktische Nobleza tondeuse voor honden en katten!