Mijn hond heeft vlooien | Hoe bestrijd je vlooien? | Tips en advies
- Geplaatst op
- Door Sharon Holt
Het is zo vervelend, zowel voor de hond als voor jou. Het ellendige gekrab, de springende kleine beestjes op het tapijt en de kapotte huid van de hond. Vlooien bestrijden hoeft niet moeilijk te zijn. Het is een kwestie van weten wat je moet doen. Laat dit artikel jou daar eens bij helpen! Binnen een korte tijd ben jij van alle vlooien af!
Hoe komt een hond aan vlooien?
Een hond kan besmet worden met vlooien door een ander dier dat vlooien heeft. Vlooien zijn waar mensen en dieren zijn. Ze zitten overal. Zodra de vlo zich heeft gehuisvest in de vacht van de hond, zal het voortplantingsproces beginnen. De vlo vermenigvuldigt zich razend snel en hierdoor is de vlooienfamilie snel gemaakt. Zodra de hond is gebeten door een vlo, gaat het jeuken en de hond gaat zich krabben. Er worden eitjes gelegd op de huid door de vlo en op den duur zullen ze van de huid op de grond vallen.
Om het verhaal nog minder smakelijk te maken: uit deze eitjes zullen op den duur larven ontstaan. Deze larven voeden zich met huidschilfers (afkomstig van het tapijt, deken, kussen etc.). Uiteindelijk is een larve groot genoeg en zal hij zich ontwikkelen tot een vlo. Op een gegeven moment zal de vlo zich weer in de vacht nestelen van de hond. Jammer genoeg zal de cyclus zodoende weer opnieuw beginnen. Een vlo legt niet één, maar 20 tot 50 eitjes per dag en zo ontstaat er binnen no time een vlooienplaag is ontstaan.
De vlo kan eitjes van de lintworm bij zich dragen. Hier kan de hond erg ziek van worden. Daarom is voorkomen van vlooien altijd beter dan genezen!
Verschijnselen dat een hond vlooien heeft
Over het algemeen kun je vlooien zien op de huid van jouw huisdier. Ze zijn ongeveer 2 tot 3 mm klein en hebben een roodbruine kleur. Eitjes van een vlo zijn klein, ovaalvormig en wit van kleur. De uitwerpselen van vlooien zien eruit als zwarte korreltjes en zijn veelal te vinden in huis als de hond zich krabt, of als je de hond aait/borstelt.
Als de hond zich veel krabt en je ziet dat hij jeuk heeft, kun je ervan uitgaan dat de hond last heeft van vlooien. Af en toe leidt dit tot een gevoelige reactie. Dan zullen er ontstekingen en kale plekken ontstaan.
Wat te doen aan vlooien?
Aan de hand van de zwarte korreltjes, kun je nagaan of je te maken hebt met vlooien. Als je de vlooienkam door de vacht hebt gehaald, klop je met de kam op een stukje wit (keuken)papier. Zwarte korrels en wellicht vlooien zul je dan zien vallen op het papier. Mocht je zwarte korrels hebben, maak deze dan nat onder de kraan. Op het moment dat je dit doet en de korrels kleuren rood, dan kun je ervan uitgaan dat je te maken hebt met vlooien.
Handige hulpmiddelen om vlooien te bestrijden:
- 1. Een vlooienkam: hiermee kun je de hond kammen en nagaan of de hond last heeft van vlooien;
- 2. Reinig de omgeving: dekens, kussens, tapijt, kleden etc., want in al deze stoffelijke materiaal bevinden zich vlooien. Eitjes komen namelijk terecht op het meubilair;
- 3. Anti-vlo middelen: kun je gebruiken om het te bestrijden. Zoals vlooienshampoo, anti-wormkuur, anti-vlo halsband, omgevingsspray en pipettes;
Werking van diverse anti-vlo middelen:
- 1. Vlooienshampoo: bestrijdt vlooien en mede luizen en teken. Tijdens het wassen worden vlooien direct gedood;
- 2. Ontwormingskuur: doodt de wormen. Een worm nestelt zich in de kop van de vlooi. Deze twee nare beesten werken samen. Dit wil je natuurlijk voorkomen;
- 3. Anti-vlo halsband: bestrijdt vlooien. Er wordt een beetje gif afgegeven en dit komt in de huid van de hond terecht. Op het moment dat een vlo in de huid prikt, zal hij het gif binnenkrijgen en doodgaan;
- 4. Omgevingsspray: een omgevingsspray werkt tegen vlooien en doodt eitjes, stopt de groei van larven en doodt vlooien. Omgevingsspray gebruik je in hoekjes, kieren en op de plekken waar de hond zich bevindt, zoals een hondenmand, deken, kleed, meubilair etc.;
- 5. Pipettes: zijn vlooiendruppels. Dit is een snelle en effectieve manier om vlooien te bestrijden en nieuwe vlooien te voorkomen.
Naast het gebruiken van een of meerdere anti-vlo middelen, is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen. Vermijd dweilen, want vlooien houden namelijk van een vochtige omgeving. Als je jouw hond regelmatig kamt met een vlooienkam, is de kans op vlooien kleiner. Vergeet echter niet om de deken of het kleed waar de hond vaak op ligt, regelmatig te wassen!
Met al deze tips en productadviezen moet het jou lukken om een vlovrije hond én huis te krijgen!